top of page

Vietnam - Země známá a neznámá

Aktualizováno: 11. 6. 2023



Úvod

Zdravím všechny milovníky cestování. Koncepce našeho dobrodružství se vyvíjela již několik let předem. Cestu jsem plánoval společně se svým kamarádem Honzou a jeho bráchou Michalem. Poprvé v životě jsme totálně nadšení vyrazili do Vietnamu. Tato dlouhá 2000 km rozmanitá země ve tvaru nudle nabízí řadu nádherných míst, která alespoň jednou za život stojí za to navštívit. Jedná se o skutečně překrásnou zemi s nedotčenou krajinou, bohatou kulturou a chutnou kuchyní. Je známo, že si Češi oblíbili vietnamské jídlo, o čemž svědčí spoustu restaurací. Ale nic se nevyrovná tomu jíst přímo na ulicích, zažít místní etiku u stolu a ochutnat originální recepty s místními ingrediencemi. Je to země v neustálém vývoji, obyvatelé dali rychlé sbohem hořké minulosti a začali preferovat budoucnost. Budete-li se chtít vypravit do této socialistické země, je nezbytné si vyřídit vízum a doporučuji navštívit webové stránky vietnamista.cz, kde se dozvíte podrobnější informace a mnohaleté zkušenosti z cestování po celém Vietnamu. Náš pobyt jsme koncipovali do zhruba 22 dní, s tím, že více prostoru jsme vyhradili pro sever a zbývající čas jsme věnovali jižní části země, včetně ostrova Phu Quoc. Z mého pohledu je severní Vietnam mnohem atraktivnější pro cestovatele co milují horská dobrodružství. Ideálním obdobím, kdy do Vietnamu vyrazit je přelom měsíců únor, březen nebo se dá také na podzim.


Hanoj - hlavní město Vietnamu

chlapec na zemi
Život na předměstí hlavního města

Nejčastější vstupní bránou do Vietnamu jsou mezinárodní letiště v Hanoji nebo Ho Či Minově Městě. V našem případě ideální pozicí, kde se vyplatilo začít je hlavní město Hanoj. Město si doteď zachovává svou tradici, ale zároveň je zde silně znečištěné ovzduší, hromady odpadků a splašek. Ochrana rouškami nebo šátkem se považuje jako samozřejmost. Když budete v Hanoji, počítejte minimálně 2 až 3 dny. My si metropoli užili několik dní kouskovaně, protože jsme si zde zařizovali jednotlivé etapy. Cestu do zátoky Ha Long Bay a samozřejmě nelze vynechat hory, jež jsou symbolem severního Vietnamu. Prvním krokem po příletu je nutné zajistit ubytování a naplánovat první dva dny. Následně si udělat vycházku starým městem a ochutnat místní speciality.

vychod slunce
Zátoka Ha Long Bay

Ha Long Bay

Noc na palubě lodi “Garden Bay” s návštěvou perlové farmy


Cesta z Hanoje do Ha long trvá asi tři hodiny autobusem. Záliv je zapsán jako přírodní památka UNESCO. Nachází se zde 1969 ostrovů, z 90 % vápencových. Kdo rádi fotíte jako já, určitě se vyplatí vzít plavbu lodí s jednou nocí na palubě a jídlem v ceně. Je to neskutečný zážitek. První den navštěvujeme jeskyni a večer při západu Slunce kajakujeme v teplém moři. Brzy ráno okolo šesté vstávám fotit rozbřesk, zpočátku mě uchvátila mlha, postupně se harmonie barev ze studené proměnila v teplou a zlatá hodinka společně s nízkým sluncem předvedla scenérii o nichž sní každý vášnivý fotograf. Dopolední program věnujeme návštěvě mušlí farmy. Bylo zajímavé si vyslechnout jak se perly vyrábí. Je nutný operativní zákrok, kdy je mušle zbavena svalu a nahrazena jiným kouskem svalu, důležitá je malá kulička, vyfrézovaná z mušlí lastury. Tato kulička je pro sval cizí objekt, který se snaží neutralizovat obalováním perlového nánosu a tak postupně vzniká perla. Je zajímavé, že se jim zde v zátoce daří při takto husté lodní dopravě. Odpoledne se vracíme zpět do Hanoje a večer budeme plánovat následující dny v severní provincii Ha Giang.




Provincie Ha Giang - horská část

Šestidenní okruh na motorkách po stopách etnických menšin


Máme před sebou jeden z vrcholů severního Vietnamu. Jedná se o nejchudší region země a přitom nesmírně bohatý na přírodní dominanty. Rozhodně doporučuji půjčit motorku, jedině tak poznáte Vietnam efektivně, byť se jedná o poměrně levnou variantu cestování. Dále doporučuji průvodce, umí se přizpůsobit vašim potřebám v rámci plánování a stane se z něj váš nejlepší parťák po celou dobu jízdy po horských destinacích. Podotýkám, že se s ním dostanete do všech koutů třeba i k vojákům co střeží čínské hranice. Domluví se s místními, zařídí skvělé ubytování a vyřeší za vás veškeré technické záležitosti s motorkou. Okruh pod anglickým výrazem “Extreme North Motorbike Loop” je doporučeno udělat na 5 dní. My jsme si jej protáhli o jeden den navíc.


 

Z Hanoje do Ha Giangu nočním autobusem ? Proč ne...


Jako obvykle vše naplánujeme přímo v ubytování, v našem případě hostel Buffalo v Hanoji, kde nám ochotně mnohé zařídili. Večer v Hanoji nastupujeme do nočního autobusu s lehátky. Určitě doporučím pro komfortní způsob dopravy na dálkové trasy. Cesta rychle uběhne a navíc se neomezujeme časem, protože se jede velká část přes noc. V časných ranních hodinách, ještě se zalepenýma očima přijíždíme do hlavního města provincie Ha Giang. Město si dosud zachovává svou autenticitu, zdaleka tu nepotkáte davy turistů jako v Sapě.


Děvčata byla fotogenická...

skupinka
Focení s místními kmeny Hmongů

Jako fotograf toužím vždy po dokonalých fotografiích, ale tady mě ohromily morální zásady.

Zastavit před místní “etničku” s obrovským pytlem slámy na zádech vyfotit jí a odjet dál, bylo z mého pohledu nemravní. Mnozí neví co znamená objektiv, proto se před ním skrývají do svých chatrčí. Tento problém však vyřeší průvodce, seznámí je s focením. Jsou z toho nakonec perfektní fotky.


Ninh Binh

Z hor do delty Červené řeky

Starověké město - Hoa Lu

Následující den po příjezdu jedeme navštívit historické město Hoa Lu. Nachází se jen 5 km od známého komplexu Trang An. Je zde k vidění mnoho paláců, pagod, hrobek, které byly postaveny za různých dynastií. Jedním z nejoblíbenějších kusů architektury je palác Bao Thien Tue , který byl pokryt zlatem a stříbrem. Nicméně mnohé pozůstatky byly zničeny v důsledku povětrnostních podmínek.



Komplex - Bái Đính


Obrovský buddhistický areál s rozlohou přibližně 539 Ha, je největším komplexem historické architektury ve Vietnamu. Je potřeba si vyhradit alespoň půl dne abyste ho prošli celý. Procházka uchvátí každého milovníka historie i fotografa. Jsou zde vybudovány chrámy, zvonice, chodby s neuvěřitelným množstvím soch. Dominantou komplexu je obrovská 13 patrová věž a kousek dál je instalována obrovská socha Buddhy – prý největší socha ve Vietnamu. Večer jedeme navštívit hlavní město Ninh Binh, kde si dopřáváme masáž a skvělou večeři u místních. Ráno se vracíme vlakem zpět do Hanoje. Luxusní výlet. Máme za sebou horskou část a nyní je čas vyrazit za památkami. Tentokrát není třeba zpátky do Hanoje, ale přímou noční linkou z Ha Giangu do Ninh Binh. Cesta trvá přibližně 9 hodin. Stává se tak ideální destinací před odletem na jih.


 

Do teplých končin jižního Vietnamu

8.3.-17.3.2020
Místní děvče vítá ráno
Vítání rána na ostrově Phu Quoc

Phu Quoc


Ze severu přelétáme do tropů přímo na Phu Quoc. Tento ostrov je situován přibližně 50 km od pevniny Vietnamu a 20 km od hranic s Kambodžou. Ostrov pokrývá z 90% lesní porost, nádherné nedotčené pláže, ale postupně se z této plochy rozvíjí turistický potenciál. Setkáte se zde kromě rybářských vesnic s hromadami odpadků, což je bohužel typickým znakem pro tuto zemi. Vietnamci neznají čistou krajinu, odpad je pro ně běžný produkt, jež padne na zem a tam zůstane. Turistů se statusem “baťužkář” je zde jako šafránu. Ve značné míře potkáte rusa na dovolené v resortu. Byl to jeden z mnoha důvodů proč jsme si pro jižní část vyhradili méně času.


Počasí a klima

Vedro a dusno ve dne i v noci beze srážek. Takto jednoduše se dá charakterizovat klima na ostrově. Byl jsem překvapen silnou rosou a teplotou blížící se 30°C o půl čtvrté ráno. Teplota kolem 25°C znamená pro místní obléct bundu. Pomalu se zvyšující teploty na jihu země často přesahující 35 stupňů Celsia nemusí být pro návštěvníky vysloveně příjemné.


 

Místní kuchyně - Především ryby


Lokální kuchyni beze sporu kralují mořské plody. Ty jsou vždy čerstvé a pečlivě připravené. Osobně je moc nemusím, ale rozhodně stojí za to alespoň vyzkoušet. Doporučujeme navštívit noční trh Duong Dong Market. Je to velmi chutné a dietní jídlo s jemnými kousky masa. Má to jen malou nevýhodu v porcování. Než si budete chtít dát sousto, musíte si jej předem naporcovat a vědět co se smí a co se nesmí jíst.

Delta mekongu


Postupně jsme se z ostrova přesunuli k deltě a následně do Ho Chi Minh City...


V dopoledních hodinách vyrážíme lodí z ostrova zpět na pevninu a následně nás čeká přibližně osmi hodinová jízda místním autobusem. Silnice byla ve velmi špatném stavu na rovinu mohu říct, že jsme se nevyspali a byli z toho ještě více zničení. Cesta připomínala traktor, co se snaží rychle překonávat zorané pole. Zážitek plný adrenalinu. Vzpomněl jsem si hned na cestu Mukačevo-Užhorod v místní “mašrutce”.


Návštěva města Can Tho

motorky
Místní doprava

Když jsme si říkali, co vidět ve Vietnamu, Delta Mekongu pro nás byla jasná volba. A jsme velmi rádi, že jsme se do tohoto koutu světa vydali, protože jsme se ocitli v nádherné krajině plné klidu, úžasných lidí, úrody, překrásných výhledů podél řeky Mekong.


Ho Chi Minh City (Saigon)

Největší metropole jižního Vietnamu...


Poslední zastávkou naší výpravy je město, které se pyšní svou francouzskou koloniální strukturou. Nabízí k vidění staré pagody, ale i mrakodrapy moderního velkoměsta.

Ve srovnání s Hanojí, hlavním městem Vietnamu, je Saigon výrazně dále. Zatímco Hanoj představuje spíše tradiční Vietnam, Saigon je stvořením moderního Vietnamu odrážející prudký hospodářský růst země. Ve městě je hned několik zajímavých míst k vidění. Mezi hlavní atrakce Saigonu rozhodně patří budova pošty, katedrála Notre Dame, park u řeky, Palác nezávislosti a další místa a určitě vojenské muzeum, které je spíše pro odvážlivce. Ve městě jsme strávili přibližně 4 dny ale bohužel již zanesené koronavirovou atmosférou. Metropole ztratila svou pohodu, atmosféra byla smutná, zdaleka to nežilo jako za běžného provozu, řada kaváren a restaurací se pomalu zavíraly a hotely přestaly vítat evropské turisty, neboť situace v Evropě byla velmi vyhrocena na což Vietnam zareagoval velmi rychle. Závěrem nutné podotknout, že Vietnam je skutečně obrovskou zemí s luxusním cestovatelským potenciálem a necelé čtyři týdny, které jsme v této zemi strávili byly jen zlomkem toho všeho co jsme zažili. Tolik o kráse Vietnamu, co nás naplnil zážitky na které budeme vzpomínat celý život.


Děkuji Honzovi i Michalovi a našemu průvodci Huyovi za super společnost.

24 zobrazení0 komentářů
bottom of page